Title

MELINDUNGI ENAMEL ANDA AKAN MENJAUHKAN GIGI SENSITIF

Enamel adalah ibarat rakan yang anda tidak hargai sehinggalah ia menghilangkan diri. Ia melindungi gigi anda daripada panas dan sejuk, jadi sekurang-kurangnya anda perlu melindunginya daripada hakisan dan kesensitifan gigi. Namun jika anda mengabaikannya, ia akan hilang dan dentin anda yang sensitif akan terdedah. Jadi bersahabatlah dengan enamel anda dan mula lindunginya dengan langkah-langkah mudah ini.

Satu langkah mudah yang boleh dilakukan adalah dengan lebih peka tentang makanan dan minuman berasid yang anda ambil dengan mengehadkan jumlah makanan dan tempoh anda menikmatinya. Makanan seperti buah sitrus dan tomato atau minuman seperti kopi dan jus oren akan menghakis enamel anda. Cuba makan makanan ini pada waktu makan khusus sahaja. Setelah itu, bersihkan mulut anda dengan air untuk melindungi enamel anda. Jika boleh, minum segelas susu atau sekeping keju sebagai pencuci mulut untuk meneutralkan asid dalam makanan anda. Jika anda memilih untuk memberus, tunggu sekurang-kurangnya 1 jam selepas memakan makanan atau minuman berasid. Ia akan melembutkan enamel anda, menjadikan pemberusan gigi lebih menyakitkan dan bukannya membantu gigi anda. Apabila anda menikmati minuman berasid di luar rumah, jangan lupa untuk menggunakan straw.

Makanan itu penting tetapi tahukah anda, hanya dengan mulut yang kering boleh meningkatkan jumlah asid di dalam mulut anda? Air liur dan cecair lain membilas asid yang dihasilkan bakteria, sekali gus melindungi gigi anda. Mulut anda kering semula jadi? Simpan air berdekatan anda dan minumlah sepanjang hari. Gula-gula getah tanpa gula juga baik untuk mulut yang kering kerana ia membantu anda menghasilkan air liur, dan juga menyegarkan nafas anda.

Akhir sekali, pastikan rutin penjagaan oral anda membantu gigi anda dan bukan menyakitinya. Gunakan berus gigi yang lembut setiap kali, dan jangan memberus terlalu kuat.