5 PUNCA KESENSITIFAN GIGI

Punca #1: Memberus Dengan Kasar

Aggressive Brushing

Memberus terlalu kuat boleh menghauskan bahagian putih gigi yang boleh dilihat yang dikenali sebagai enamel, salah satu daripada 4 tisu utama dan bahan paling keras pada tubuh. Jika anda dapati bahawa anda memberus lebih laju daripada memflos, anda mungkin perlu mengubah suai teknik anda untuk menyelamatkan enamel anda.

Punca #2: Tiada Rutin Dua Kali Sehari

Lack of a Twice-Daily Routine

Sikap sambil lewa apabila memberus, memflos dan berkumur akan membentuk tartar di sepanjang garisan gusi sehinggakan pada satu masa ia hanya boleh dibuang oleh doktor gigi. Pastikan anda mempertingkatkan rutin penjagaan oral anda dengan berkumur menggunakan pencuci mulut LISTERINE®.

Punca #3: Gusi Anda Mengecut

Receding Gums

Anda mungkin perasan yang gigi anda mula menjauh dari gigi anda. Ini bermakna gusi anda mengecut, dan ia mendedahkan hujung saraf sensitif dalam akar gigi. Penyakit gusi atau memberus dengan kuat juga boleh menjadi puncanya.

Punca #4: Diet Berasid

Acidic Diet

Enamel gigi juga boleh terhakis jika anda kerap memakan makanan atau minuman yang terasa tajam dan/atau masam. Periksa diet anda jika ia mengandungi makanan berasid tinggi seperti buah-buahan sitrus, tomato, yogurt, krim masam, keju tua dan minuman berasid seperti jus oren, minuman sukan, wain dan minuman berkarbonat termasuk soda. Cuba hadkan pengambilan makanan jenis ini.

Punca #5: Diet Bergula

Sugary Diet

Menikmati makanan yang manis seperti biskut dan kek boleh menggalakkan bakteria untuk membiak. Ia menyebabkan gusi terhakis, sekali gus mendedahkan bahagian sensitif gigi.