Timeline:From Surgery Antiseptic to Modern Mouthwash

Daripada Antiseptik Pembedahan kepada Pengkumur Mulut Moden

Pernah anda terfikir dari mana timbulnya nama larutan kumur LISTERINE®? Dr. Joseph Lawrence, pencipta pengkumur mulut LISTERINE®, ingin memberikan nama kepada usahanya itu sempena nama saintis yang membuka jalannya. Dr. Joseph Lister, seorang doktor dan pakar bedah Inggeris menjadi pakar bedah pertama yang menjalankan pembedahan di dalam ruang yang disterilkan dengan antiseptik terdebu. Hasilnya? Lebih ramai pesakit berjaya diselamatkan berbanding sebelumnya. Berilhamkan kisah itu, Lawrence mencipta rumusan uniknya sendiri yang sesuai untuk membunuh kuman dalam tisu badan, seperti yang terdapat di dalam mulut anda.

Daripada Antiseptik Pembedahan kepada Pengkumur Mulut Moden

1860

Teori Louis Pasteur yang menyatakan bahawa kuman yang tidak kelihatan adalah punca pelbagai jangkitan telah memberi ilham kepada seorang doktor Inggeris bernama Joseph Lister.

Louis Pasteur

1865

Lister menjadi pakar bedah pertama yang menjalankan pembedahan di dalam ruang yang disterilkan dengan mendebukan antiseptik di dalam udara. Kadar kematian mula menurun.

1876

Lister mengiktiraf secara terbuka hasil usaha 2 orang lelaki yang berusaha memodenkan amalan pembedahan: Dr. Joseph Lawrence dan Robert Wood Johnson, pengasas Johnson & Johnson.

1879

Berdasarkan ilham daripada Lister, Lawrence menghasilkan pengkumur mulut LISTERINE®, antiseptik unik untuk kegunaan semasa pembedahan dan mencuci luka.

Inspired by Lister, Lawrence creates LISTERINE®

1881

Lambert Pharmaceutical Co. membeli hak terhadap rumusan LISTERINE® dan mula menghasilkan dan memasarkannya.

1895

Kajian menunjukkan bahawa kumuran LISTERINE® berkesan untuk membunuh kuman di dalam mulut, dan fakta ini menarik perhatian doktor gigi.

1914

Pengkumur mulut LISTERINE® menjadi produk preskripsi yang pertama di Amerika Syarikat yang turut dijual di kaunter dan dipasarkan sebagai pembunuh kuman di dalam mulut.

1920-an

Pengkumur mulut LISTERINE® menamakan semula nafas berbau sebagai “halitosis” dan jualannya meningkat.

1997

Pengkumur mulut LISTERINE® menyebabkan pari-pari gigi kehilangan pekerjaan dalam iklan yang ikonik.

2006

Pengkumur mulut LISTERINE® membuat kenyataan berani: berkumur dengan pengkumur mulut LISTERINE® dapat mengurangkan plak sehingga 56% lebih banyak daripada memberus gigi semata-mata.

2008-2009

LISTERINE® melancarkan TOTAL CARE di Malaysia

2011

LISTERINE® melancarkan NATURAL GREEN TEA di Malaysia

LISTERINE® rinse launches TOTAL CARE