Title

5 PUNCA GIGI SENSITIF

Musuh #1: Benda Sejuk

Cold Stuff

Anda teringin untuk menjamu gigi anda yang sensitif itu dengan memakan sepain aiskrim? Fikirkan masak-masak. Enamel gigi adalah seperti lapisan yang menghalang gigi anda daripada membeku apabila makanan yang sejuk menyentuh permukaannya. Apabila ia haus, makanan sejuk akan menyebabkan gigi ngilu. Malah, bernafas dalam udara yang sejuk juga boleh menyebabkan serangan rasa ngilu pada gigi anda.

Musuh #2: Benda Panas

HotStuff

Gigi anda tidak dapat menahan cecair panas seperti kopi, teh dan sup apabila enamelnya haus, sebagaimana anda tidak mahu air yang panas mendidih terpercik pada kulit anda.

Musuh #3: Benda Berasid

Acidic Stuff

Adakah anda menggemari buah-buahan sitrus, tomato, jeruk, gula-gula masam, soda diet dan wain? Namun gigi anda tidak. Asid menghauskan enamel anda dan menjadikannya begitu sensitif.

Musuh #4: Benda Manis

Sweet Stuff

Satu lagi punca yang bersifat asid adalah gula. Bakteria di dalam mulut anda menggemari gula, dan lebih banyak yang anda makan, lebih banyak lagi asid yang dihasilkannya. Ramai orang sukakan makanan manis, tetapi antara punca utama yang perlu dielakkan adalah soda, minuman sukan dan jus.

Musuh #5: Benda Keras

Hard Stuff

Menggigit ais ketul, gula-gula keras dan kacang boleh menyebabkan rekahan pada gigi anda lalu mendedahkan saraf yang akan kerengsaan semasa anda mengunyah.