Title

HENTIKAN GESERAN GIGI: ANDA MUNGKIN PENYEBAB KESENSITIFAN GIGI

Tidak kira betapa bagus sekali pun anda kepada gigi anda pada siang hari, ada satu keadaan yang mungkin membahayakan gigi anda pada waktu malam: menggeserkan gigi Anda mungkin tidak perasaan anda melakukannya, tetapi anda akan terkejut jika anda mempunyai simptom-simptomnya.

Menggeser gigi pada waktu malam mempunyai simptom yang sukar dikesan. Kebanyakan orang cuma perasan yang mereka bangun pagi dalam keadaan tertekan dan dengan rahang yang sakit. Mereka juga mengadu mengalami sakit kepala berpanjangan sepanjang hari. Oleh sebab simptom ini tidak mudah untuk dikenal pasti, geseran gigi pada waktu malam akan terus berpanjangan dan banyak kerosakan yang tidak dapat dilihat akan berlaku pada gigi anda.

Menggeser gigi (juga dikenali sebagai bruksisme) adalah satu lagi cara tubuh bereaksi kepada stres. Jika tidak ditangani, ia akan menyebabkan kesensitifan gigi yang teruk yang amat menyakitkan dan menekan. Kerosakan akan mengambil masa yang lama untuk berlaku: menggeser juga akan mewujudkan keretakan kecil pada enamel gigi. Akhirnya, dentin iaitu lapisan sensitif di bawah enamel anda akan terdedah menyebabkan gigi anda rentan kepada suhu sejuk dan panas.

Jangan biarkan satu masalah melarat menjadi masalah yang lain. Jika anda mengesyaki bahawa anda mungkin menggeser gigi, temui doktor gigi anda supaya beliau dapat mengesan tanda-tandanya dan mungkin menasihati anda untuk menggunakan pelindung mulut pada waktu malam. Ini akan membantu anda dan gigi anda tidur nyenyak pada waktu malam.