Cara Mencegah Kerosakan Gigi

Walaupun begitu, kaviti (lubang yang boleh terbentuk apabila enamel terhakis dalam tempoh masa yang panjang) sebenarnya boleh dicegah. Ikuti petua ini untuk mengelakkan gigi berlubang serta rawatan pergigian yang mahal dan kurang selesa yang diperlukan jika ia berlaku.

PETUA #1: Jumpa Doktor Gigi Anda

Biasakan berjumpa doktor gigi jika anda mahu mengelakkan kaviti. Lakukan pembersihan rutin sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh enam bulan bagi mencegah kerosakan dari awal, sebelum ia menjadi kaviti. Jika perlu, doktor gigi anda boleh menyapu fluorida pada tempat yang bermasalah untuk mencegah kerosakan gigi dan kaviti.

PETUA #2: Berus dengan Fluorida

Pilih ubat gigi dengan fluorida sebagai salah satu bahannya kerana ia diketahui dapat melindungi gigi daripada kerosakan dan kaviti. Jika anda ambil berat tentang enamel gigi anda, beruslah lebih daripada dua kali sehari yang disyorkan dan mulalah memberus setiap kali selepas makan. Ini dapat menghapuskan gula dan kanji yang bertukar menjadi asid yang mengakis dan juga untuk menambah lapisan perlindungan daripada kerosakan gigi dan kaviti.

PETUA #3: Berkumur dengan Fluorida

Anda juga boleh mendapatkan pencuci mulut seperti LISTERINE® TOTAL CARE Anticavity Mouthwash dan LISTERINE SMART RINSE® Anticavity Mouthwash yang mengandungi fluorida yang melindungi gigi untuk mengekalkan gigi yang kuat dan mengelakkan gigi berlubang.

PETUA #4: Hadkan Kudapan

Hadkan kekerapan memakan kudapan dalam sehari dan cuba pilih makanan yang menguatkan dan baik untuk gigi. Setiap kali anda memakan makanan atau minum minuman selain air, ia akan menggalakkan pembentukan asid yang akan menjejasan enamel gigi. Hadkan jumlah asid yang merosakkan gigi dengan mengehadkan kudapan kepada beberapa kali sahaja dalam sehari. Jika anda mengambil berat akan kesihatan gusi anda, cubalah memberus dan berkumur dengan pencuci mulut LISTERINE® Anticavity dua kali sehari. Jika bahan-bahan ini tiada, sekurang-kurangnya cubalah berkumur dengan air.