Memahami Gigi Susu

Seseorang kanak-kanak akan memiliki set gigi pertamanya, yang dikenali sebagai gigi susu, apabila dia mencapai umur 3 tahun. Set gigi kanak-kanak ini akan kekal pada tempatnya sehingga umur 5 tahun, apabila satu demi satu akan tercabut dan diganti dengan gigi kekal atau gigi dewasa.

igi susu ini mempunyai akar yang lebih pendek dan akan tercabut untuk memberi laluan kepada gigi kekal. Kebiasaannya seorang kanak-kanak itu akan kehilangan semua gigi susunya dan diganti dengan set lengkap 28 batang gigi kekal apabila umurnya mencecah 13 tahun. Kemudian, empat batang gigi geraham bongsu akan mula muncul di bahagian belakang mulut antara umur 17 dengan 25 tahun.

Warna gigi susu lebih putih daripada gigi kekal. Gigi kekal atau gigi dewasa secara semula jadi memang lebih kekuningan. Bahagian luar gigi yang dikenali sebagai enamel serta lapisan dentin pada gigi susu adalah lebih lemah dan nipis. Pulpanya juga lebih besar berbanding dengan saiz keseluruhan gigi. Jadi apabila seorang kanak-kanak mengalami gigi berlubang, ia merebak lebih cepat ke bahagian saraf gigi. Pemeriksaan yang kerap mampu mengesan kerosakan gigi dari awal lagi dan menghalangnya daripada merebak. Ingatlah bahawa kerosakan gigi seperti tartar (yang merupakan plak peringkat lanjutan) hanya boleh dibuang oleh doktor gigi dengan perkakas profesional mereka.