Skip to main content

KAVITI & GIGI YANG KUAT: SOALAN LAZIM

Plak Lwn. Tartar?

Tartar secara asasnya adalah plak yang dibiarkan tidak dirawat dan semakin teruk sehingga menjadi lapisan keras di atas gigi yang hanya boleh dibuang oleh doktor gigi. Plak adalah lapisan tebal di atas gigi yang terdiri daripada air liur dan sisa makanan terperangkap yang menumpuk di atas garisan gusi. Jika plak tidak dibuang setiap hari dengan memberus dengan lembut, memflos dan berkumur dengan pencuci mulut antiseptik LISTERINE®, ia boleh mengeras menjadi tartar. Asid dari plak boleh menyerang gigi tidak lama selepas makan; jika tidak dibersihkan segera ia boleh menembusi enamel dan menyebabkan gigi berlubang. Plak juga merosakkan gusi dan boleh membawa kepada gusi merah dan bengkak yang berdarah apabila diberus, atau melarat menjadi gusi mengecut.

Tartar adalah keras, berliang dan berkerak. Ia berwarna kuning atau kecoklat-coklatan dan muncul di atas garisan gusi. Tartar adalah plak yang tidak dibuang dan mengeras hasil daripada deposit mineral dalam air liur. Pembentukan tartar menyebabkan gigi berlubang, gigi rosak dan kehilangan gigi serta penyakit gusi. Ia akan terus tumbuh dan mengeras jika tidak dibuang. Tartar hanya boleh ditanggalkan dari gigi anda oleh doktor gigi dan peralatan profesional mereka. Memberus, memflos dan berkumur dengan pencuci mulut LISTERINE® dan menggunakan ubat gigi kawalan tartar boleh mencegah perkara ini.

Apa Itu Fluorida?

Fluorida adalah unsur semula jadi yang diketahui mencegah kerosakan gigi apabila dimakan atau disapu pada gigi sebagai larutan topikal. Fluorida boleh mengurangkan jumlah kaviti. Asid dalam plak menyebabkan kehilangan mineral dalam gigi (penyahmineralan), yang menyebabkan kerosakan gigi. Bagaimanapun, pembentukan kaviti boleh dipulihkan dengan pemineralan semula, atau dengan menambah mineral pada kawasan gigi yang rosak. Sapuan fluorida setempat juga boleh mempercepatkan pemulihan mineral yang hilang ini.

Apabila fluorida dihadamkan perut dan usus, ia diserap oleh tubuh untuk menjadikan gigi lebih kuat. Ia biasanya ditemui dalam air minuman dalam kuantiti yang cukup tinggi untuk mengurangkan kaviti, bergantung pada kawasan di negara kediaman anda (dan sama ada anda minum air paip atau air botol/bertapis). Anda juga boleh mendapat sedikit fluorida dengan memakan sesetengah makanan tertentu seperti sayur bayam, asparagus, kebanyakan makanan laut, teh dan makanan yang disediakan menggunakan air berfluorida, atau menggunakan ubat gigi berfluorida dan berkumur dengan kumuran berfluorida LISTERINE®.

Adakah Gigi Susu Sekuat Gigi Kekal?

Ya, ramai tidak tahu bahawa gigi susu kurang padat berbanding gigi kekal dan ia lebih cepat haus. Ia juga lebih putih berbanding gigi kekal (yang juga dikenali sebagai gigi sekunder atau gigi dewasa). Gigi kekal secara semula jadinya berwarna sedikit kuning.

Adakah Gigi Susu Lebih Putih Daripada Gigi Kekal?

Walaupun gigi susu lebih putih berbanding gigi kekal, lapisan enamel dan dentin dalam gigi susu adalah lebih nipis berbanding gigi kekal. Pulpanya juga lebih besar berbanding gigi lain. Ia bermakna apabila anak anda mengalami gigi berlubang ia boleh sampai ke saraf lebih pantas dan ini menjadikan pemeriksaan gigi untuk kanak-kanak adalah sangat penting. Gigi susu juga mempunyai akar yang lebih pendek dan tidak terpasak dengan sempurna pada tulang, dan memudahkan ia tercabut. Ini juga memberikan akar gigi kekal lebih ruang untuk tumbuh di bawah gigi susu.

Adakah Gigi Palsu Memerlukan Pencuci Mulut?

Ya, anda perlu membilas gigi palsu anda dan menyental sebarang sisa dan bekas makanan dua kali sehari. Gunakan tablet pergigian yang larut dalam air dan rendam gigi palsu dalam larutan pencuci itu di dalam bekas. Bersihkan gigi palsu di atas tuala lembut atau air separuh besen memandangkan ia boleh menjadi licin dan mudah pecah jika terjatuh. Berus dengan berus berbulu lembut di dalam air suam-suam kuku. Bersihkan gigi palsu dengan teliti. Kemudian bilas dengan pencuci mulut LISTERINE® untuk mengekalkan rasa mulut yang segar dan bersih. Jika tidak dipakai di dalam mulut, gigi palsu sebaik-baiknya direndam di dalam pencuci mulut.

Perlukah Anak Saya Merendam Peralatan Gigi Di Dalam Pencuci Mulut Setiap Hari?

Ramai pakar pergigian ortodontik mencadangkan agar pemakai perkakas pergigian berkumur dua kali sehari dengan pencuci mulut LISTERINE® untuk meminimumkan kerosakan akibat bakteria semasa memakainya. Namun, perkakas itu sendiri tidak perlu direndam di dalam cecair pencuci mulut.