KAVITI & GIGI YANG KUAT: SOALAN LAZIM

Plak Vs. Tartar?

Tartar ialah plak yang ditinggalkan tidak dirawati dan menjadi lebih teruk membentuk lapisan keras pada gigi yang hanya boleh ditanggalkannya oleh doktor gigi. Plak ialah lapisan tebal pada gigi terdiri daripada air liur dan zarah makanan terperangkap yang membina garisan gusi. Jika plak tidak ditanggalkan setiap hari dengan berusan lembut,flos dan berkumur dengan pengkumur mulut LISTERINE ® yang hebat, ia akan mengeras membentuk tartar. Asid daripada plak menyerang gigi tidak lama selepas makan; jika tidak dibersihkan, ia boleh menebusi enamel dan menyebabkan kaviti. Plak juga merosakkan gusi dan boleh menyebabkan gusi bengkak yang berdarah ketika diberus, bahkan menyebabkan gusi yang surut.

Tartar adalah keras, berkarat dan berlubang. Ianya kekuningan atau kecoklatan dan muncul pada garisan gusi. Tartar adalah plak yang tidak ditanggalkan dan mengeras daripada deposit mineral dalam air liur. Pembentukan tartar menyebabkan kaviti, pereputan gigi, kehilangan gigi dan masalah gusi. Ia terus berkembang dan mengapurkan jika tidak ditanggalkan. Tartar hanya boleh ditanggalkan oleh doktor gigi menggunakan alatan professional mereka. Memberus, flos, berkumur dengan pengkumur mulut LISTERINE ® dan menggunakan ubat gigi kawalan-tartar boleh mencegah perkara ini.

Apakah itu Fluorida?

Fluorida adalah elemen terbentuk secara semulajadi yang dikenali untuk menghalang pereputan gigi apabila ditelan atau digunakan pada gigi sebagai penyelesaian topikal. Fluorida dapat membantu mengurangkan jumlah kaviti pada gigi. Asid dalam plak menyebabkan kehilangan mineral dalam gigi (demineralisasi), yang menyebabkan kerosakan gigi. Walau bagaimanapun, pembentukan rongga boleh dibalikkan dengan remineralisasi, atau deposit mineral pada gigi yang rosak. Penggunaan fluorida topikal boleh mempercepat pemulihan mineral yang hilang ini.

Apabila fluorida ditelan oleh perut dan usus, ia diserap oleh badan untuk membuat gigi lebih kuat. Ia sering dijumpai dalam air minuman dalam kuantiti yang cukup tinggi untuk mengurangkan kaviti, bergantung kepada kawasan di mana negara anda berada (dan sama ada anda minum air paip atau ditapis / air botol). Anda juga boleh mendapatkan sejumlah kecil fluorida dengan memakan makanan tertentu, seperti bayam, lobak merah, asparagus, kebanyakan makanan laut, teh dan makanan yang disediakan dalam air berfluorida, atau dengan menggunakan ubat gigi berfluorida dan pengkumur mulat yang mengandungi fluorida seperti LISTERINE®.

Adakah Gigi Bayi Sekuat Seperti Gigi Dewasa?

Ya, adalah fakta yang kurang diketahui bahawa gigi bayi kurang padat daripada gigi kekal dan merusut lebih cepat. Gigi bayi juga lebih putih berbanding dengan gigi kekal (juga dipanggil gigi kedua atau gigi dewasa). Gigi dewasa secara semulajadi adalah berwarna sedikit kekuningan.

Adakah Gigi Bayi Lebih Putih daripada Dewasa?

Walaupun gigi bayi lebih putih daripada gigi kekal, lapisan enamel dan dentin dalam gigi bayi lebih nipis daripada gigi dewasa. Pulpa juga lebih besar berbanding dengan gigi yang lain, bermakna apabila anak anda mendapat kaviti, ia dapat mencapai saraf gigi dengan lebih cepat, menjadikan pemeriksaan gigi untuk kanak-kanak amat penting. Gigi bayi juga mempunyai akar yang lebih pendek dan tidak melekat dengan baik bersama tulang, membolehkan gigi boleh tertanggal dengan lebih mudah. Ini juga memberi akar gigi kekal lebih banyak ruang untuk tumbuh di bawah gigi bayi.

Adakah Gigi Palsu Memerlukan Pengkumur Mulut?

Ya, anda perlu bilas gigi palsu anda dan buang zarah makanan dan serpihan dua kali sehari. Gunakan tablet pergigian yang larut dalam air dan rendam gigi palsu dalam larutan pembersih dalam bekas. Sentiasa membersihkan gigi palsu menggunakan tuala lembut atau basuh dalam basin separuh penuh air, kerana ia licin dan mudah pecah sekiranya jatuh. Berus dengan berus lembut pada air suam. Bersihkan gigi palsu sehingga bersih. Kumur dengan pengkumur mulut LISTERINE® selepasnya bagi memastikan mulut rasa segar dan bersih. Apabila tidak dipakai, gigi palsu harus direndam dalam pengkumur mulut.

Perlukah Anak Saya Rendam Peralatan Pergigian Dalam Pengkumur Mulut Setiap Hari?

Untuk memastikan kerosakan yang paling minima disebabkan oleh bakteria apabila memakai alat pergigian, banyak pakar ortodonti memberi nasihat kepada orang yang memakai alat ortodontik untuk bilas dua kali sehari dengan pengkumur mulut LISTERINE®, tetapi peralatan itu sendiri tidak semestinya perlu direndam dalam pengkumur mulut.