PENJAGAAN KESIHATAN GIGI SEWAKTU KEHAMILAN

Sewaktu anda hamil, hormon anda sentiasa berubah-ubah, ia boleh memberi kesan terhadap kesihatan gusi dan gigi anda, menjadikan mulut anda lebih terdedah kepada kuman dan plak. Inilah punca kehamilan menjadi risiko bagi masalah gusi.

Sebenarnya, satu kajian mendapati bahawa kebanyakan wanita hamil memerlukan penjagaan gigi yang lebih bagi melindungi gusi dan gigi mereka. Untuk melindungi kesihatan mulut mereka, ikuti rutin berkumur dua kali sehari jadi anda tidak perlu bimbang akan perkara ini untuk 9 bulan seterusnya.

rutin-untuk-bakal-ibu.jpg

rutin-untuk-bakal-ibu.jpg

PUNCA BIASA PENYAKIT GUSI (DAN 7 KEMUNGKINAN LAIN)

5 TABIAT BIASA YANG MEMUDARATKAN MULUT ANDA

MENGAPA GUSI SAYA BERDARAH?

4 FAKTA YANG MELINDUNGI GUSI (DAN GIGI) ANDA

product-range.png

SEE THE LISTERINE®

DIFERRENCE

KEKALKAN KESIHATAN KESELURUHAN MULUT

Rutin kumuran lengkap juga termasuk memberus dan flos. Ingat bahawa memberus sahaja hanya membersihkan 25% daripada mulut. Bagi memastikan keseluruhan mulut anda bersih, pastikan anda flos dan berkumur menggunakan LISTERINE®.

PERTIMBANGAN KHUSUS UNTUK WANITA HAMIL

Kerengsaan gusi

Bakal menerima bayi tidak bermaksud anda mempunyai masalah gusi dan gigi secara automatik. Ianya bermaksud anda perlu memberi perhatian yang lebih pada mulut anda pada masa ini untuk mengekalkan kesihatan mulut anda.

Beberapa perkara luar biasa yang boleh dijangka berlaku semasa kehamilan adalah gusi yang meradang, bengkak kemerahan, dan berdarah sedikit ketika memberus atau flos. Jika anda mengalami gejala-gejala ini, ketahuilah yang ia kebiasaannya akan hilang selepas kehamilan.

Tumbesaran mulut

Semasa trimester kedua, sesetengah wanita hamil juga mengalami pertumbuhan tisu yang berlebihan yang muncul pada gusi mereka. Ia adalah pertumbuhan bukan kanser yang berwarna merah keungguan gelap dan boleh membentuk plak. Kunjungi doktor gigi anda untuk mendapatkan nasihat.

TIPS UNTUK KESIHATAN MULUT SEMASA KEHAMILAN

  • Beritahu doktor gigi anda bahawa anda mengandung, yang boleh menjejaskan rawatan dan kesan x-ray.
  • Jika gusi anda bermasalah, mula berus setiap kali selepas makan.
  • Berhati-hati ketika flos harian.
  • Berkumur setiap hari menggunakan pengkumur mulut.
  • Jika anda mengalami alahan kehamilan (muntah-muntah), kumurkan mulut anda menggunakan air bersih, bagi mengurangkan tindak balas kuman terhadap gusi dan gigi.

GUNA ALATAN YANG SESUAI

  • Berus gigi yang lembut atau berus gigi elektrik
  • Ubat gigi berflorida
  • Pengkumur mulut LISTERINE ® yang melawan kuman penyebab nafas berbau, plak dan masalah gusi
  • Flos gigi untuk membersihkan celahan gigi