Title

5 CARA MELEGAKAN GIGI SENSITIF

1. Berlembutlah.

Gigi sensitif perlu dilayani dengan lemah lembut. Lebih kuat anda memberus gigi, lebih banyak enamel yang haus dan dentin sensitif yang terdedah. Memberus gigi dengan bulu berus yang lembut adalah penting walaupun gigi anda telah kurang sensitif.

2. Jangan ketap gigi dan kurangkan stres.

Pernah terfikir mengapa gigi anda begitu tertekan? Jika anda terjaga dengan rahang yang sakit, mungkin puncanya kerana anda menggesernya. Mulakan memakai pelindung mulut untuk melindungi gigi anda.

3. Rehatkan ia daripada rawatan pemutihan.

Semua orang sukakan gigi yang putih, tetapi gigi anda tidak selalu suka proses pembersihan warna ini. Jika anda terlalu kerap memutihkan gigi, anda boleh menipiskan enamel anda, mendedahkan dentin, dan menyebabkan rasa ngilu. Hentikan pemutihan sehingga rasa sensitif hilang.

4. Gunakan ubat gigi yang lembut pada gusi.

Berhenti menggunakan ubat gigi berperisa pudina kesukaan anda dan gantikannya dengan sesuatu yang lebih lembut seperti ubat gigi dengan potasium nitrat atau strontium klorida. Ia membantu menyumbat tubul gigi anda, sekali gus menghalang rangsangan daripada sampai ke saraf anda. Petua profesional: Ubat gigi ini akan mengambil masa sekurang-kurangnya dua minggu untuk berkesan.

5. Jangan cuba jadi hero.

Adakah sakit anda berlarutan selama lebih dari seminit? Jika ya, berhenti menunggu dan segera berjumpa doktor. Doktor gigi anda boleh menampal lapisan daripada fluorida atau menyimen venier porselin pada gigi anda.