PEMUTIHAN SECARA SIHAT: SOALAN LAZIM

Adakah Gigi Berwarna Putih Secara Semulajadi?

Gigi tidak berwarna putih secara semulajadi. Gigi berwarna putih seakan mutiara, dimana semakin kita berumur, tidak kira betapa baiknya kebersihan mulut anda, secara beransur-ansur menjadi lebih kuning. Anda dapat melihatnya apabila gigi putih bayi diganti dengan gigi kekal yang, secara semulajadi, berwarna lebih kuning. Apabila kita bertambah tua, lapisan luar enamel pada gigi menipis dan mendedahkan lapisan dentin gigi, yang lebih kuning. Tahun demi tahun, tartar dan kotoran daripada kesan gigi menipis akan muncul dan boleh menggelapkan warna gigi.

Bolehkah gigi palsu saya menguning dari masa ke semasa?

Ya, gigi palsu boleh mengotor dan berubah warna dari masa ke semasa. Apabila tidak berus setiap hari, serpihan makanan yang tertinggal dan plak yang mengandungi bakteria boleh mencipta kesan yang kelihatan berwarna kelabu kekuningan, hijau dan hitam pada gigi. (Walau bagaimanapun, implan gigi seperti gigi sarung dan venir gigi tidak boleh diputihkan.) Elakkan senario ini dengan mengekalkan kebersihan mulut yang baik walaupun gigi anda palsu, berus dan rendam gigi palsu anda dengan kerap sambil mengikuti langkah-langkah yang betul untuk membersihkan gigi palsu anda.

Mengapa Terdapat Bintik-bintik Putih Di Gigi Saya?

Selalunya apabila anda melihat bintik-bintik putih selepas rawatan pemutihan, ia adalah bintik-bintik putih yang ada sebelum rawatan cuma ianya lebih kelihatan selepas rawatan. Secara umumnya, bintik-bintik putih hanya kelihatan sementara masa selepas rawatan, pada kebanyakan untuk beberapa hari selepas itu. Kadang-kadang bintik putih kecil boleh muncul kerana deposit kalsium yang lemah. Tompok putih tidak membimbangkan dan akan lenyap ketika rawatan berterusan.