ADAKAH PEMUTIHAN YANG KERAP TIDAK BAIK BAGI ANDA?

Sebagaimana lumrah dunia, ya, pemutihan gigi yang melampau mungkin terjadi. Rutin pemutihan menggunakan cecair pemutih, ubat gigi, jalur pemutih dan bekas yang dibuat sendiri boleh menyebabkan gigi kurang kemilaunya namun serinya akan kembali dengan segera. Antara petunjuk bahawa anda terlebih memutihkan gigi termasuklah gigi yang kelihatan seperti berkapur atau kemunculan tompok putih pada gigi anda. Satu cara yang disyorkan oleh doktor gigi untuk mengetahui tahap keputihan yang anda inginkan adalah dengan meneliti tahap warna putih mata anda dan menjadikannya sebagai panduan kepada tahap keputihan yang ANDA MAHUKAN pada gigi anda.

Putih Bagaimanakah Yang Terlalu Putih

Bergantung pada tahap kebersihan oral dan tabiat diet anda (seperti meminum kopi dan wain), anda perlu melakukan kemasan pemutihan dengan rawatan pemutihan di rumah dalam sela masa 6, 12 atau 18 bulan. Mengapa pemutihan yang berlebihan boleh menjadi masalah? Peroksida dalam agen pemutih boleh menyebabkan kerosakan sel, seperti gingivitis dan gusi yang terlampau sensitif. Penggunaan jalur pemutih yang dibuat sendiri boleh menghauskan lapisan luar gigi, yang dikenali sebagai enamel.

Nasihat Untuk Anda

Gigi semula jadi bukanlah berwarna putih seperti tulang, tetapi lebih menghampiri putih mutiara. Cuba padankan tahap putih gigi anda dengan tahap putih mata anda dan jangan jadikan ia lebih putih daripada itu.